zondag 21 april 2013

CDJA: Plan van aanpak softdrugsbeleid

Het CDJA heeft september 2010 een plan van aanpak softdrugsbeleid geschreven, dit rapport heet 'Het No Nonsense Model'. Laat de criminele winsten in rook opgaan.

Rapport 'Het No Nonsense Model' (pdf):
http://cdja.nl/wp-content/uploads/2013/03/Plan-van-aanpak-Softdrugs.pdf

Cannabis kieswijzer 2010:
http://www.cannabis-kieswijzer.nl/partijen/73-christen-democratisch-appel-cda.html?start=1

Citaat:
Het CDJA wil een einde aan de massale winsten die criminelen ongestraft maken met de productie van softdrugs. In navolging van het rapport Geen deuren maar daden van de commissie Van de Donk, zijn de jongeren van het CDA met hun rapport No Nonsense met een onderscheidende analyse gekomen.
Einde citaat.



CDJA standpunt:
http://cdja.nl/standpunt/softdrugs

Citaat:

Softdrugs


Het CDJA wil gecontroleerde een gecentraliseerde legalisering van softdrugs
Softdrugsproblematiek houdt de gemoederen altijd flink bezig. Ook de afgelopen jaren tekent zich een nieuwe politieke en maatschappelijke discussie over softdrugs af. De meningen lopen daarbij zeer uiteen. Wat het CDJA betreft is één ding duidelijk: de huidige aanpak van gedoogbeleid werkt niet. Er zijn namelijk veel problemen met jongeren die slecht presteren door drugsgebruik, er is nog steeds veel overlast rond coffeeshops, de controle van wietplantages kost veel (politie)capaciteit en tenslotte is er in de grensregio’s erg veel overlast van drugsgebruikers en drugsrunners. Kortom, dit kan niet langer zo doorgaan.
Wat betreft de oplossingen voor deze problematiek zijn er in het publieke debat – los van het status-quo van gedogen – twee hoofdrichtingen zichtbaar: volledig legaliseren van softdrugs of volledig verbieden van softdrugs. Deze beide uitersten zijn voor het CDJA zeer discutabel. Volledig legaliseren geeft een volledig verkeerd moreel signaal aan potentiële drugsgebruikers (vooral jongeren) en leidt bovendien tot beleid dat veel te veel zou afwijken van het drugsbeleid in het buitenland, zodat Nederland een ‘narcostaat’ zou worden. Compleet verbieden van softdrugs is evenmin mogelijk, omdat politie, justitie en openbaar bestuur bij lange na niet genoeg geld en capaciteit hebben om een dergelijk verbod te handhaven.
Overigens kan gesteld worden dat het huidige gedoogbeleid afdoet aan de geloofwaardigheid van het openbaar bestuur, immers: de consumptie van softdrugs is legaal, maar de productie illegaal. Een zeer merkwaardige constructie. Een status-quo van het gedoogbeleid behoort dus wat het CDJA betreft niet tot de mogelijkheden. Op scholen en bij ouders bestaat grote bezorgdheid over het gebruik van cannabis onder leerlingen en kinderen. Uit onderzoek blijkt dat cannabisgebruik onder jongeren samenhangt met tegenvallende schoolprestaties, schooluitval, gezondheidproblemen, mindere levenskwaliteit en problematische interpersoonlijke relaties. Daarnaast blijkt dat er mogelijk risico’s zijn van frequent gebruik van cannabis voor het ontwikkelen van psychische aandoeningen.

Einde citaat.



Resolutie: Naar een softdrugs ontmoedigingsbeleid:
http://softdrugsontmoedigen.blogspot.nl/2013/04/resolutie-softdrugs-ontmoedigen.html

2 opmerkingen:

  1. Ik ben het hier van harte mee eens. En steun dan ook de resolutie 'Naar een softdrugs ontmoedigingsbeleid'. (Zie elders op dit weblog.)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Beste Anoniem.

      Dank voor het steunen van de resolutie.

      Groet, de initiatiefnemers (nickname CDA Gideonsbende).

      Verwijderen